ESRS S1 van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) legt de nadruk op het belang van het rapporteren over mensenrechten, het arbeidsrecht en kinderarbeid binnen organisaties. Deze standaard heeft als doel om openbaarmakingseisen vast te stellen die gebruikers van duurzaamheidsverklaringen in staat stellen te begrijpen hoe een onderneming haar eigen personeelsbestand beïnvloedt, zowel positief als negatief.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Mensenrechten

Mensenrechten

Mensenrechten zijn fundamentele rechten en vrijheden die inherent zijn aan alle mensen, ongeacht hun nationaliteit, geslacht, etniciteit, religie, taal of andere status. Deze rechten zijn universeel, ondeelbaar, onvervreemdbaar en onveranderlijk. Ze worden erkend en beschermd door internationale verdragen, nationale wetgeving en gewoonterecht.

Enkele voorbeelden van mensenrechten zijn:

  1. Recht op leven en veiligheid: het recht om te leven en beschermd te worden tegen geweld, marteling en willekeurige detentie.
  2. Vrijheid van meningsuiting: het recht om gedachten, meningen en informatie vrijelijk te uiten zonder censuur of vervolging.
  3. Recht op gelijke behandeling: het recht om vrij te zijn van discriminatie op basis van ras, geslacht, religie, seksuele geaardheid, etniciteit, handicap, enzovoort.
  4. Recht op onderwijs: het recht op toegang tot kwalitatief onderwijs en de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen.
  5. Recht op gezondheidszorg: het recht op toegang tot medische zorg en gezondheidsdiensten om een ​​gezond leven te leiden.
  6. Recht op werk: het recht om werk te zoeken, een eerlijk loon te ontvangen en te werken onder veilige omstandigheden, vrij van dwangarbeid.

Over het algemeen worden mensenrechten beschouwd als essentieel voor het welzijn en de waardigheid van elk individu, en het naleven ervan is een cruciaal aspect van een rechtvaardige en humane samenleving.

Binnen de ESRS S1 standaard vereist dat bedrijven hun beleid op het gebied van mensenrechten verklaren, gericht op het beheren van de materiële impact als het gaat om het eigen personeelsbestand, evenals bijbehorende materiële risico’s en kansen. Hierbij hoort ook een samenvatting van de inhoud van het beleid en hoe het wordt gecommuniceerd naar werknemers toe. Het doel is om inzicht te geven in de mate waarin een bedrijf beleid heeft dat de identificatie, beoordeling, beheer en/of remediatie van materiële impact op het eigen personeelsbestand specifiek adresseert.

Het Arbeidsrecht

ESRS S1 stelt ook eisen aan bedrijven met betrekking tot de processen voor betrokkenheid met eigen werknemers en werknemersvertegenwoordigers over daadwerkelijke en potentiële materiële impact op het eigen personeelsbestand. Dit omvat een beschrijving van de algemene processen voor betrokkenheid en de manier waarop de perspectieven van het eigen personeelsbestand worden meegenomen in beslissingen of activiteiten gericht op het beheren van de materiële impact op het personeelsbestand.

Kanalen voor zorgen

Een ander belangrijk aspect van ESRS S1 is de beschrijving van de kanalen die een bedrijf heeft voor eigen werknemers en werknemersvertegenwoordigers om hun zorgen of behoeften rechtstreeks bij het bedrijf kenbaar te maken. Dit omvat ook de processen waarmee het bedrijf ondersteuning biedt voor de beschikbaarheid van dergelijke kanalen via de werkplek van eigen werknemers, evenals hoe het bedrijf kwesties monitort die worden aangekaart en aangepakt. Het doel hiervan is om inzicht te geven in de formele middelen waarmee het eigen personeelsbestand en werknemersvertegenwoordigers hun zorgen en behoeften kenbaar kunnen maken en hoe effectief deze kanalen zijn.

Publieke Verklaringen

ESRS S1 zorgt ervoor dat bedrijven publieke verklaringen moeten afleggen over hoe ze omgaan met human rights, labour rights en kinderarbeid binnen hun organisatie. Door deze standaard te volgen, worden bedrijven aangemoedigd om transparanter te zijn over hun beleid en praktijken met betrekking tot deze belangrijke sociale kwesties, wat bijdraagt aan een verantwoorde en ethische bedrijfsvoering.

Wil je meer weten over ESRS S1, bekijk dan ook ESRS S1: Hoe gaan we om met onze Mensen

Download hier laatste versie van de S1 op de website van EFRAG