Terwijl bedrijven een steeds complexer landschap van sociale en milieu-uitdagingen doorkruisen, wordt de noodzaak van transparante en uitgebreide rapportage over duurzaamheidspraktijken steeds dringender. De ESRS S4 richt zich specifiek op de interactie tussen ondernemingen en consumenten en eindgebruikers, waarbij richtlijnen worden uiteengezet voor openbaarmakingsvereisten die belanghebbenden inzicht geven in de impact, risico’s en kansen met betrekking tot producten en diensten. Laten we dieper ingaan op de belangrijkste aspecten van ESRS S4 en de relatie met andere ESRS-standaarden.

ESRS S4

Wat is ESRS S4?

Het primaire doel van ESRS S4 is het vaststellen van openbaarmakingsvereisten die inzicht bieden in hoe ondernemingen consumenten en eindgebruikers beïnvloeden, zowel positief als negatief. Dit omvat genomen maatregelen om nadelige effecten te beperken, het beheer van bijbehorende risico’s en kansen, en de effecten van deze factoren op de ontwikkeling, prestaties en positie van de onderneming in de loop van de tijd.

Disclosure Requirements

ESRS S4 schetst verschillende openbaarmakingsvereisten om zijn doelstelling effectief te bereiken:

  1. Beleid met betrekking tot Consumenten en Eindgebruikers: Ondernemingen moeten beleid articuleren dat gericht is op het beheer van materiële impact op consumenten en eindgebruikers, naast bijbehorende risico’s en kansen. Deze beleidslijnen helpen effectief communiceren naar interne belanghebbenden en externe partijen.
  2. Processen voor het Betrekken van Consumenten en Eindgebruikers bij Impacten: Ondernemingen moeten hun processen verduidelijken voor het betrekken van consumenten en eindgebruikers bij daadwerkelijke en potentiële materiële impacten. Dit omvat het uitleggen van hoe de perspectieven van belanghebbenden het besluitvormingsproces beïnvloeden.
  3. Kanalen voor Consumenten en Eindgebruikers om Zorgen te Uiten: Ondernemingen moeten de beschikbare kanalen beschrijven waarmee consumenten en eindgebruikers rechtstreeks zorgen of klachten kunnen uiten. Dit omvat mechanismen die door de onderneming zelf zijn opgezet en die worden gefaciliteerd via zakelijke relaties in de waardeketen.
  4. Benaderingen voor het Beperken van Materiële Risico’s en het Benutten van Materiële Kansen: Ondernemingen worden geacht hun strategieën voor het beperken van materiële risico’s die voortvloeien uit impacten op consumenten en eindgebruikers, evenals hun plannen voor het benutten van materiële kansen op dit gebied, te schetsen. Dit omvat het uitleggen van hoe geplande acties naar verwachting gewenste resultaten zullen behalen en hoe hun effectiviteit in de praktijk wordt gemonitord.

Interactie met andere ESRS-standaarden

ESRS S4 opereert niet op zichzelf, maar intersecteert met verschillende andere ESRS-standaarden om een alomvattend kader voor duurzaamheidsrapportage te bieden. Het moet worden gelezen in samenhang met ESRS 1 Algemene Principes, ESRS 2 Algemeen, Strategie, Governance en Materiële Beoordeling, evenals ESRS S1 Eigen Werknemers, ESRS S2 Werknemers in de Waardeketen, en ESRS S3 Getroffen Gemeenschappen. Deze integratie zorgt voor een holistische benadering van duurzaamheidsrapportage, waarbij verschillende aspecten van de bedrijfsvoering en interacties van een onderneming worden bestreken.

ESRS S4 vertegenwoordigt een cruciale stap in het verbeteren van transparantie en verantwoording in duurzaamheidsrapportage, met name met betrekking tot de relatie tussen ondernemingen en consumenten/eindgebruikers. Door zich te houden aan de openbaarmakingsvereisten uiteengezet in deze standaard en de principes ervan te integreren met andere ESRS-standaarden, kunnen bedrijven het vertrouwen, de betrokkenheid en de positieve impact binnen hun belanghebbendengemeenschappen bevorderen.

Wil je meer weten over CSRD reporting, lees dan ook CSRD Reporting: Hoe Werkt het en Waarom is het Belangrijk?

Download hier laatste versie van de S4 op de website van EFRAG