Het doel van de ESRS G1-standaard is om openbaarmakingseisen vast te stellen die gebruikers van duurzaamheidsverklaringen van ondernemingen in staat stellen de strategie en aanpak, processen en procedures, evenals de prestaties met betrekking tot bedrijfsvoering te begrijpen. Deze standaard richt zich met name op praktijken die zijn gespecificeerd door de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en worden aangeduid als ‘bedrijfsvoering of bedrijfsvoeringkwesties’.

ESRS G1

Openbaarmakingseisen

Algemene openbaarmakingen

Bij het openbaar maken van leiderschap op het gebied van bedrijfsvoering moet de onderneming aspecten behandelen zoals de rol van de bestuursorganen met betrekking tot bedrijfsvoering en de expertise van deze organen op het gebied van bedrijfsvoeringkwesties.

Impact-, risico- en kansmanagement

De onderneming moet alle relevante criteria opnemen die zijn gebruikt bij de beoordeling, inclusief locatie, activiteiten, sector en transacties. Bovendien moet zij haar initiatieven, beleid en strategieën met betrekking tot bedrijfsvoeringkwesties openbaar maken.

Metrics en doelstellingen

De onderneming moet informatie verstrekken over bevestigde incidenten van corruptie of omkoping tijdens de verslagperiode. Dit omvat details over het aantal en de aard van de bevestigde incidenten, eventuele veroordelingen en boetes, en de uitkomst van juridische zaken met betrekking tot corruptie of omkoping.

Hoe bedrijven bijdragen aan goed beheer van bedrijfsvoering en integriteit met ESRS G1

  1. Bevordering van een ethische bedrijfscultuur: Bedrijven kunnen een cultuur van integriteit en transparantie bevorderen door duidelijke beleidslijnen vast te stellen en werknemers te trainen over ethisch gedrag en naleving van regelgeving.
  2. Goed bestuur en toezicht: Het benoemen van competente bestuursorganen en het implementeren van effectieve toezichtmechanismen zijn essentieel voor het waarborgen van verantwoorde bedrijfsvoering en het voorkomen van misstanden.
  3. Anti-corruptie en anti-omkopingsbeleid: Bedrijven moeten beleid en procedures implementeren om corruptie en omkoping te voorkomen, inclusief mechanismen voor het melden van onethisch gedrag en bescherming van klokkenluiders.
  4. Eerlijke betalingspraktijken: Door tijdige betalingen aan leveranciers te waarborgen, met name aan kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s), kunnen bedrijven bijdragen aan het bevorderen van eerlijke handelspraktijken en het voorkomen van financiële problemen bij hun toeleveringsketen.
  5. Transparante politieke betrokkenheid: Bedrijven moeten openheid betrachten over hun politieke activiteiten en lobbypraktijken, inclusief de doelen en kosten van dergelijke activiteiten, om mogelijke belangenconflicten te voorkomen.

Door deze benaderingen van ESRS G1 te omarmen en te investeren in verantwoorde bedrijfsvoering, kunnen bedrijven een positieve bijdrage leveren aan het bevorderen van transparantie, integriteit en duurzaamheid binnen hun organisaties en bredere gemeenschappen.

Wil je meer weten over CSRD reporting, lees dan ook CSRD Reporting: Hoe Werkt het en Waarom is het Belangrijk?

Download hier laatste versie van de G1 op de website van EFRAG