De EU Regulation on Deforestation-free Products (EUDR) is een belangrijke wetgeving die is ontworpen om de impact van ontbossing op wereldwijde bossen te verminderen. Deze verordening, die van kracht wordt op 30 december 2024, legt strikte regels op aan bedrijven die goederen en producten op de Europese markt brengen. Hier is een overzicht van wat u moet weten over de EUDR

EUDR EU Regulation on Deforestation-free Products

Wat is de EUDR?

De EUDR schrijft voor dat alleen goederen en producten op de markt mogen worden gebracht die geen ontbossing veroorzaken of bijdragen aan de aantasting van bossen. Daarnaast moeten deze producten legaal worden geproduceerd. Het doel is om de handel in producten die verband houden met ontbossing te stoppen en de bossen wereldwijd te beschermen.

Voor wie geldt de EUDR?

De EUDR is van toepassing op alle marktdeelnemers en handelaren die relevante producten of grondstoffen binnen de EU willen importeren, exporteren of produceren met als doel ze op de markt te brengen. Dit geldt zowel voor grote als kleinere ondernemingen, inclusief eenmanszaken.

Wat zijn relevante producten en grondstoffen?

De EUDR is voornamelijk gericht op zeven grondstoffen die worden gezien als voornaamste veroorzakers van ontbossing en aantasting van bossen. Deze omvatten:

  • Runderen
  • Palmolie
  • Soja
  • Cacao
  • Koffie
  • Rubber
  • Hout

Ook afgeleide producten zoals leer, chocolade en meubels vallen onder deze regeling.

Wanneer treedt de EUDR in werking?

De EUDR wordt van kracht op 30 december 2024. Micro-ondernemingen en MKB-bedrijven hebben echter een uitstelperiode tot juni 2025, behalve als ze al voor die tijd in de houthandel actief zijn.

Wat moet ik doen om aan de EUDR te voldoen?

Om aan de EUDR te voldoen, moeten bedrijven een stelsel van zorgvuldigheidseisen opzetten. Dit betekent dat ze onderzoek moeten doen naar de herkomst van hun producten, risicoanalyses moeten uitvoeren en passende maatregelen moeten nemen om ervoor te zorgen dat hun producten geen ontbossing veroorzaken.

Controle en handhaving

De handhaving van de EUDR is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen verschillende instanties, waaronder het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en de Douane. Deze instanties zullen inspecties uitvoeren en ervoor zorgen dat bedrijven zich aan de wet houden.

Conclusie

De EU Regulation on Deforestation-free Products (EUDR) is een belangrijke stap in de strijd tegen ontbossing en de aantasting van bossen wereldwijd. Het legt strikte regels op aan bedrijven om ervoor te zorgen dat hun producten geen schade toebrengen aan het milieu en bijdragen aan een duurzamere wereldwijde handel. Met de juiste naleving kunnen bedrijven een positieve bijdrage leveren aan het behoud van bossen en ecosystemen over de hele wereld.

Op de website van de NVWA kun je een eenvoudige Regelhulp vinden om te bepalen of jij je eraan moet houden.

Importeer je ook CBAM-goederen, bekijk hier de CBAM goederen lijst per industrie