In een tijdperk waarin duurzaamheid steeds prominenter wordt, wordt het voor bedrijven steeds belangrijker om een grondige analyse uit te voeren van de factoren die van invloed zijn op hun bedrijfsvoering en de verwachtingen van belanghebbenden. Een concept dat hierbij essentieel is geworden, is de double materiality assessment ofwel de dubbele materialiteitsanalyse.

Wat is de dubbele materialiteitsanalyse?

De dubbele materialiteitsanalyse is een benadering die wordt gebruikt door organisaties om zowel interne als externe factoren te identificeren die van belang zijn voor hun duurzaamheidsstrategieën. In feite houdt het in dat bedrijven kijken naar wat voor hen materieel is, oftewel wat van belang is voor hun eigen bedrijfsprestaties, én naar wat materieel is voor hun belanghebbenden, zoals investeerders, werknemers, klanten en de samenleving als geheel.

dubbele materialiteitsanalyse
Stappen van de dubbele materialiteitsanalyse volgens PwC

Hoe werkt het?

  1. Interne materialiteit: Bedrijven beginnen met het identificeren van de duurzaamheidskwesties die het meest van invloed zijn op hun bedrijfsvoering, financiële prestaties en langetermijnwaardecreatie. Dit omvat bijvoorbeeld het evalueren van operationele risico’s, kansen voor innovatie en kostenbesparingen, en het voldoen aan regelgeving.
  2. Externe materialiteit: Vervolgens kijken bedrijven naar de duurzaamheidskwesties die het belangrijkst zijn voor hun belanghebbenden. Dit kan variëren van milieu-impact en sociale rechtvaardigheid tot ethisch ondernemen en corporate governance. Door middel van stakeholderdialoog, enquêtes en andere methoden kunnen bedrijven een diepgaand inzicht krijgen in de verwachtingen en prioriteiten van hun belanghebbenden.

Waarom is het belangrijk?

Het uitvoeren van een dubbele materialiteitsanalyse stelt bedrijven in staat om hun duurzaamheidsstrategieën te richten op de gebieden die het meest relevant zijn voor zowel henzelf als hun belanghebbenden. Dit draagt bij aan het opbouwen van vertrouwen, het verminderen van risico’s, het vergroten van veerkracht en het creëren van waarde op de lange termijn.

Voorbeeld van toepassing

Een voedselproductiebedrijf kan bijvoorbeeld ontdekken dat het verminderen van de CO2-uitstoot in zijn toeleveringsketen niet alleen bijdraagt aan kostenbesparingen en operationele efficiëntie, maar ook aan het versterken van relaties met investeerders die belang hechten aan duurzaamheid en het tegengaan van klimaatverandering.

Conclusie

De dubbele materialiteitsanalyse is een krachtig instrument voor bedrijven die streven naar duurzaamheid en langetermijnwaardecreatie. Door zowel interne als externe factoren te evalueren, kunnen organisaties hun inspanningen richten op de kwesties die het meest van belang zijn voor henzelf en hun belanghebbenden, en zo een positieve impact hebben op zowel hun bedrijfsvoering als de samenleving als geheel.

Wil je meer weten over CSRD reporting, lees dan ook CSRD Reporting: Hoe Werkt het en Waarom is het Belangrijk?

Lees hier het research artikel van de MAB over Dubbele materialiteit: de toekomst van
duurzaamheidsverslaggeving volgens ESRS en experts