Je hebt het vast voorbij horen komen, CSRD full form. Maar wat betekend het? Als bedrijven zich voorbereiden op de naleving van de Corporate Sustainability Reporting and Disclosure (CSRD) regelgeving, is het cruciaal om te weten welke datapunten moeten worden gerapporteerd om aan de vereisten te voldoen. Hieronder vind je de volledige lijst van datapunten die moeten worden opgenomen in CSRD-rapporten, zoals gespecificeerd in de European Sustainability Reporting Standards (ESRS).

CSRD Full Form

CSRD Full Form: Begrijp de Datapunten

ESRS 2 – Algemene Openbaarmakingen

  • Minimum Openbaarmakingsvereisten (MDR): Deze omvatten basisinformatie over de organisatie, haar structuur en activiteiten, evenals informatie over haar strategie, beleid en doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.

Milieu (E)

  1. Klimaatverandering (E1): Rapportage over broeikasgasemissies, klimaatgerelateerde risico’s en kansen, en maatregelen voor klimaatmitigatie en -adaptatie.
  2. Vervuiling (E2): Informatie over de uitstoot van verontreinigende stoffen en maatregelen voor vervuilingsbeheersing.
  3. Water en Mariene Hulpbronnen (E3): Rapportage over watergebruik, waterverontreiniging en maatregelen voor waterbeheer en bescherming van mariene ecosystemen.
  4. Biodiversiteit en Ecosystemen (E4): Informatie over biodiversiteitsverlies, impact op ecosystemen en maatregelen voor biodiversiteitsbehoud.
  5. Hulpbronnengebruik en Circulaire Economie (E5): Rapportage over het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, afvalproductie en circulaire bedrijfspraktijken.

Sociaal (S)

  1. Eigen Werknemers (S1): Gegevens over werknemersbestand, arbeidsvoorwaarden, gezondheid en veiligheid op de werkplek, diversiteit en inclusie, en arbeidsrechten.
  2. Werknemers in de Waardeketen (S2): Informatie over leveranciers en contractanten, arbeidsomstandigheden en impact op werknemersrechten in de gehele waardeketen.
  3. Getroffen Gemeenschappen (S3): Rapportage over de impact van bedrijfsactiviteiten op lokale gemeenschappen, sociale investeringen en betrokkenheid bij belanghebbenden.
  4. Consumenten en Eindgebruikers (S4): Gegevens over productveiligheid, klanttevredenheid, ethisch consumentengedrag en klachtenafhandeling.

Governance (G)

  1. Bedrijfsgedrag (G1): Informatie over bestuursstructuur, ethisch gedrag, naleving van wet- en regelgeving, en betrokkenheid bij anti-corruptiepraktijken.

“Shall” of “May” Datapunten voor CSRD full form

Bij het rapporteren van CSRD zijn er twee soorten datapunten: “Shall” en “May”. “Shall” datapunten zijn verplichte rapportagepunten die moeten worden gerapporteerd, ongeacht de materialiteitsbeoordeling van een bedrijf. Aan de andere kant zijn “May” datapunten optioneel en kunnen ze worden gerapporteerd op basis van de materialiteitsbeoordeling van een bedrijf.

Conclusie

Het volledig begrijpen en correct rapporteren van deze datapunten is essentieel voor bedrijven die streven naar naleving van CSRD. Door transparantie te bieden over hun milieu-, sociale en governancepraktijken kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan wettelijke vereisten, maar ook vertrouwen opbouwen bij investeerders, klanten en belanghebbenden. Het is daarom van vitaal belang voor bedrijven om deze datapunten zorgvuldig te evalueren en te integreren in hun niet-financiële rapportageprocessen.

Download hier de volledige lijst datapunten

Wil je meer weten over CSRD Full Form en hoe je hieraan kunt voldoen? Neem dan contact op voor advies op maat.

Meer weten over EFRAG, bezoek hier de website