Biologische diversiteit is van cruciaal belang voor het behoud van onze planeet en wordt steeds meer erkend als een essentieel onderdeel van duurzaamheidsrapportage. De European Sustainability Reporting Standards (ESRS) E4 richten zich specifiek op biodiversiteit en ecosystemen, waarbij ze bedrijven vragen om gedetailleerde informatie te verstrekken over hun impact op en acties ten opzichte van biodiversiteit en ecosystemen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de ESRS E4-standaard en hoe bedrijven kunnen voldoen aan de vereisten met betrekking tot biodiversiteitsrapportage.

Biologische Diversiteit

Wat zijn de ESRS E4 Disclosure Requirements?

De ESRS E4-standaard stelt Disclosure Requirements vast die gebruikers van duurzaamheidsverklaringen in staat stellen te begrijpen hoe een onderneming biodiversiteit en ecosystemen beïnvloedt, welke acties zijn ondernomen om negatieve impact te voorkomen of te verminderen, en hoe de onderneming van plan is haar strategie en bedrijfsmodellen aan te passen aan biodiversiteitsdoelen.

Belangrijke elementen van de ESRS E4 Disclosure Requirements:

  1. Impact op biodiversiteit en ecosystemen: Bedrijven moeten rapporteren over zowel positieve als negatieve impact op biodiversiteit en ecosystemen, inclusief actuele en potentiële effecten.
  2. Acties ter preventie of vermindering van impact: Ondernemingen moeten beschrijven welke maatregelen zij nemen om negatieve impact te voorkomen of te verminderen, en de resultaten van deze acties.
  3. Aanpassingsplannen: Bedrijven moeten hun plannen en capaciteit om hun strategieën en bedrijfsmodellen aan te passen aan biodiversiteitsdoelen beschrijven, zoals vastgesteld in wereldwijde en EU-richtlijnen.
  4. Risico’s en kansen: Rapportage moet ook de materiële risico’s en kansen met betrekking tot biodiversiteit en ecosystemen omvatten, evenals de financiële effecten op korte, middellange en lange termijn.

Hoe kunnen bedrijven voldoen aan ESRS E4?

1. Grondige analyse biologische diversiteit:

Bedrijven moeten een diepgaande analyse uitvoeren van hun impact op biodiversiteit en ecosystemen, inclusief een evaluatie van hun directe en indirecte invloed.

2. Ontwikkeling van een transitieplan:

Een belangrijk aspect van ESRS E4-compliance is het opstellen van een gedetailleerd transitieplan waarin wordt beschreven hoe het bedrijf zijn strategie en bedrijfsmodellen zal aanpassen aan biodiversiteitsdoelen.

3. Implementatie van beleid:

Het aannemen en implementeren van beleid gericht op het beheren van materiële impact, risico’s en kansen met betrekking tot biodiversiteit en ecosystemen is essentieel. Dit omvat onder andere het vaststellen van duurzame landbouwpraktijken en het aannemen van beleid ter bescherming van biodiversiteit en ecosystemen.

4. Continue monitoring en rapportage:

Bedrijven moeten een mechanisme voor continue monitoring opzetten om veranderingen in biodiversiteit en ecosystemen te volgen en regelmatig rapporteren over de voortgang van hun transitieplannen en de effecten van hun acties.

Conclusie

ESRS E4 legt de nadruk op het belang van biodiversiteit en ecosystemen in duurzaamheidsrapportage en biedt een raamwerk voor bedrijven om hun impact op en acties ten opzichte van biodiversiteit en ecosystemen te rapporteren. Door grondige analyse, de ontwikkeling van transitieplannen en de implementatie van beleid kunnen bedrijven voldoen aan de vereisten van ESRS E4 en bijdragen aan het behoud van biodiversiteit en ecosystemen voor toekomstige generaties.

Wil je meer weten over CSRD reporting, lees dan ook CSRD Reporting: Hoe Werkt het en Waarom is het Belangrijk?

Download hier laatste versie van de E4 op de website van EFRAG