ESRS 2: General Disclosures is een cruciale standaard binnen de Europese Sustainability Reporting Standards (ESRS), ontworpen om uniforme rapportagevereisten vast te stellen voor bedrijven die duurzaamheidsinformatie publiceren. Deze standaard is gebaseerd op het principe dat alle ondernemingen, ongeacht hun sector van activiteit, moeten rapporteren over duurzaamheidsonderwerpen en dat deze rapportage moet plaatsvinden op een sector-agnostische en cross-cutting manier.

Doel en Toepassing van ESRS 2

Het doel van ESRS 2 is om duidelijke richtlijnen te bieden voor de openbaarmaking van duurzaamheidsinformatie die van toepassing is op alle ondernemingen, ongeacht hun bedrijfsactiviteit. Het dekt rapportagegebieden zoals gedefinieerd in de algemene eisen van ESRS 1 en vereist dat ondernemingen de openbaarmakingsvereisten toepassen die zijn vastgesteld in de specifieke ESRS-topical standards.

Voorbereiding en Disclosures

Een belangrijk aspect van ESRS 2 is de openbaarmaking van de basis voor de voorbereiding van duurzaamheidsverklaringen. Ondernemingen moeten informatie verstrekken over de algemene basis voor de voorbereiding van hun duurzaamheidsverklaringen, inclusief de scope van consolidatie, waardeketeninformatie en eventuele vrijstellingen van openbaarmaking volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Governance en Beheer

Governanceprocessen en -controles met betrekking tot duurzaamheidskwesties zijn een belangrijk onderdeel van de standaard. Ondernemingen moeten informatie verstrekken over de samenstelling van hun administratieve, management- en toezichthoudende organen, evenals hun rollen, verantwoordelijkheden en toegang tot expertise op het gebied van duurzaamheid.

ESRS 2 Gids voor Duurzame Bedrijfsrapportage

Strategie en je bedrijfsmodel met ESRS 2

Door de vereiste van openbaarmakingen met betrekking tot de strategie en het bedrijfsmodel van de onderneming, inclusief informatie over de marktpositie, strategische elementen met betrekking tot duurzaamheidskwesties, bedrijfsmodellen en waardeketens kan hier een waardevolle inventarisatie uit komen. Het doel is om inzicht te bieden in de blootstelling van de onderneming aan duurzaamheidsimpact, risico’s en kansen en aan de hand van dit inzicht kun je duurzame praktijken implementeren.

Impact-, Risico- en Kansbeheer (IRO)

Tot slot wordt de nadruk gelegd op het beheer van duurzaamheidsimpact, risico’s en kansen. Ondernemingen moeten openbaarmakingen doen met betrekking tot hun materialiteitsbeoordelingsproces, inclusief de processen om materiële impact, risico’s en kansen te identificeren en de informatie die als gevolg van deze beoordeling is opgenomen in de duurzaamheidsrapportage.

Kort samengevat biedt ESRS 2 een kader voor gestandaardiseerde duurzaamheidsrapportage, waardoor bedrijven in staat zijn om transparant en consistent te communiceren over hun prestaties op het gebied van duurzaamheid. Door te voldoen aan de openbaarmakingsvereisten van ESRS 2 kunnen ondernemingen hun reputatie verbeteren, risico’s beheren en waarde creëren voor alle belanghebbenden.

Wil je meer weten over de ESRS standaarden, lees dan ook ESRS & CSRD: Wat Bedrijven Moeten Weten

Download hier laatste versie van de ESRS 2 op de website van EFRAG